Wspieraj Lokalnie: Piekarnia Jackowscy z Tanowa [wideo]

Dziś na łamach Dziennika Polickiego rozpoczynamy cykl materiałów zatytułowany „Wspieraj Lokalnie”. To inicjatywa redakcji Dziennika Polickiego oraz grupy pasjonatów motorowodniactwa „Wodne Police” – Adriana Sobani i Pawła Fiałkowskiego, która polega na wspieraniu lokalnej przedsiębiorczości.

Rodzina Jackowskich prowadząca Piekarnię Jackowscy w Tanowie / zdjęcie: Gracjan Broda

Gracjan Broda,
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Nasz cykl rozpoczynamy od rodzinnej firmy „Piekarnia Jackowscy” z Tanowa, działającej od 1983 roku. Jej założycielami są Aleksander i Maria Jackowscy. To piekarnia rzemieślnicza, w której pieczywo wyrabiane jest ręcznie.

Początkowo piekarnia funkcjonowała przy ul. Radogowskiej w Szczecinie, następnie została przeniesiona do Tanowa i tam działa po dziś dzień.

Od 1992 roku pracujemy tutaj w Tanowiepodkreśla założyciel Piekarni Jackowscy Aleksander Jackowski, który zawodu piekarza uczył się m.in. na praktykach w Goteborgu.

Aktualnie prowadzi ją drugie pokolenie Jackowskich, wspomagane technologicznie przez założyciela Aleksandra Jackowskiego.

Nasi odbiorcy to głównie sklepy osiedlowe, delikatesy. Mamy też swoich klientów, którzy kupują nasz chleb, którzy szukają naszego chleba. Przekonuję się o tym w ostatnim czasie, jak to grona odbiorców indywidualnych się powiększaprzyznaje Magdalena Jackowska, córka Aleksandra Jackowskiego.

Założyciel Piekarni Jackowscy Aleksander Jackowski zbudował piec ceglany opalany drewnem, w którym wypiekany jest m.in. chleb „pyszny” oraz chleb „marianowski”, przygotowywany według jego autorskiej receptury.

Wśród produktów oferowanych przez Piekarnię Jackowscy z Tanowa znajdują się m.in.: chleb żytni, chleb żytni wojskowy, chleb kanapkowy, bułki i rogale, a także pączki i drożdżówki.

Ostatnia modyfikacja: 27 grudzień 2024, 07:12